MagyarHU EnglishEN
Szegedi Zsinagóga

Szegedi Zsinagóga

“Szeresd felebarátodat … ” bibliai parancs héberül és magyarul olvasható az 1903-ban elkészült Új Zsinagóga diadalívén. A magyar nyelv használata az épület tervezésében aktívan közreműködő tudós főrabbi, Lőw Immánuel hatásának tudható be, aki iránymutatásaival segítette Baumhorn Lipót építész munkáját. A Róth Miksa műhelyében készült üvegablakok és a páratlan szépségű, szimbolikus tartalmú üvegkupola az eklektikus zsinagóga egyedi ékességei.

A belső teret az elefántcsontszín, az arany és a kék díszítések szemet gyönyörködtető összhangja uralja. Az oltár jeruzsálemi márványból készült zárköve, a frigyszekrény nílusi akácfából faragott ajtaja, a féldrágakövekkel díszített menórák és a Biblia növényeit megjelenítő falfestmények egyaránt figyelemre méltóak.

Szeged város egyik legfontosabb műemléke, kiváló akusztikájának és 1340 ülőhelyének köszönhetően rendszeresen komoly- és könnyűzenei koncerteket is tartanak benne.

Idegenvezetés kérhető magyar és angol nyelven, ennek díját csoportok számára (10 fő felett) a belépőjegy tartalmazza, egyéni látogatók számára (1-9 főig) a vezetés díja 1800 Ft/alkalom. Idegenvezetést csak előzetes jelzés alapján tudunk biztosítani!

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO